Kopřiva dvoudomá
Málokdo tuší, že tato rostlina, kterou mnoho lidí kvůli jejím žahavým účinkům nenávidí, je velmi přínosná pro naše zdraví. Toto dvoudomou bylinu, která může dosahovat délky až 150 centimetrů, jistě bezpečně pozná i malé dítě. Pokud to nebude na pohled, tak po doteku s touto rostlinou bude vše jasné. Málokdo také ví, že je velmi důležitým zdrojem potravy především housat a kachňat.
Účinky kopřivy na naše tělo jsou kromě zmíněného žahnutí většinou příznivé. Listy kopřivy obsahují velké množství chlorofylu, který je známý svými pozitivními na lidský metabolismus a působí také proti chudokrevnosti. Současně s tím dokáže příznivě působit při hojení drobných ran, kde je samotné hojení výrazně urychleno a dochází také k potlačování různých zánětů, které je často doprovází. Na podobné ranky, či různé vyrážky a ekzémy se používá hlavně kopřivová mast, která je bez problémů k dostání ve většině lékáren.
Velmi oblíbený je také kopřivový čaj, který příznivě působí na hladinu krevního cukru, snižuje nadměrné pocení nebo podporuje trávení a celkovou látkovou výměnu v těle. Dokáže také výrazným způsobem zlepšit prokrvování našich vnitřních orgánů, především potom játra, ledviny či žlučník. To má prospěšné účinky na celé naše tělo, jelikož tyto orgány jsou životně důležité. Různé čaje či odvary z kopřivy lze užívat dlouhodobě a neměli by být zaznamenávány žádné negativní účinky.
Lístky kopřivy mají také velké využití i v gastronomii, především v období velikonoc, kdy mnoho domácností peče tzv. velikonoční nádivku, do které se právě kopřiva dvoudomá také přidává. Je to taktéž skvělý způsob, jak ji konzumovat i v jiné než uvedené formě a pocítit tak její příznivé vlastnosti na vlastí kůži. Nemusíme se jí nijak bát, jelikož její žahavé účinky jsou v průběhu varu či pečení zcela eliminovány a nedojde tak k žádnému popálení.